Начало
За контакти
За нас
e-mail

 

 

 

 

 

Как да разберем кога?

 

Автор:А. Кръстев

Сигурно си гледате старият паркет и се чудите какво да го правя да го пренареждам ли? Да го циклим ли? Трябва ли да се фугира? Ами ако се е наводнил и подул? Ще се опитам да Ви обясня на кратко признаците за ремонт.

   Ако вашият паркет се е размърдал и разскърцал здраво и това ви дразни трябва да се пренареди и залепи за пода. Скърцането и мърдане на паркета се дължи или на деформирали се с времето паркетини или на неравна замазка под паркета. И в двата случая ако само го пренаредите мърдането ще остане. Не си мислете, че ако извадите паркета направите замазка и я изчакате да изсъхне след полагането отново на старият паркет скърцането ще се преустанови. Това няма да се получи тъй - като с времето малко или много паркетините са приели формата на старата замазка и са се деформирали. При това положение единственото спасение е пренареждане с лепене, фугиране, циклене и лакиране.
   Да допуснем, че паркетът Ви е стабилен не шава не скърца но има появили се фуги в последствие на разсъхване на материала с годините тогава едно циклене, фугиране и лакиране са напълно достатъчни, но ако фугите са по - големички се налага притягане или причукване. 
  Ако пък само лака се е позахабил или потъмнял ( най - добрият вариант ) Само циклите лакирате и готово. 
  Тези варианти важат за полаган паркет директно върху замазката без да е бил залепен.
   В по-старите кооперации се среща вариант кован паркет. Там ако има мърдане и скърцане процедурата е доста по трудоемка за отстраняване. Положението обикновенно е следното, най - отдолу има някаква груба замазка върху нея са положени греди или бичмета а върху тях са наковани дъски на малко разстояние и най - отгоре е кован паркет върху дъските. При това положение за да се отстрани скърцането се налага да се сменят част от дъските а по някога и от гредите.
   Когато по една или друга причина паркетът ни се е наводнил или вече подул трябва по най - бързият начин да се извадят крайните редове поне от две перпендикулярни страни, след това се изчаква да изсъхне паркета и се връщат обратно. Съхненето понякога може да отнеме и два месеца. 
  Общо взето това са най - често срещаните проблеми на паркета, надявам се да съм бил полезен.

Виж и:

- Цени за циклене на паркет -

- Продажба и цени на масивен паркет ( естествен паркет ) -

- Цени на лакове, масла, шкурки и консумативи -

 

 

 

 

 

 

Copyright 2007-2018 Паркет от Standartparket.com / Цени паркет / Цени лакове / Циклене паркет /