Начало
За контакти
За нас
e-mail

 

 

 

 

 

ВЕСТНИК 168 ЧАСА


Дъбът е класическата дървесина за пода

За паркета се използва листвена, а не смолиста хвойнова дървесина. Причината е,че втората е износоустойчива и твърда. Все пак и измежду листвените видове дървесина се срещат както стабилни и твърди, така и капризни и меки.


Правило е, като се избира паркет, да се водите по цвета и рисунъка на дървото. В действителност в цвета и рисунъка на различните породи дървесина професионалистите виждат огромно цветово и структурно многообразие.
Все пак, за да направите правилния избор, трябва да се съобразите с физико-механическите свойства на дървото. По цвят специалистите условно разделят палитрата на паркетните породи на 6 групи- светли, жълти, розови, червени, кафяви и тъмни.


Твърдостта се измерва в Бринели
Твърдостта на дървените планки се измерва по метода на Бринел. За целта образецът се затиска под определено налягане със стоманено топче с диаметър 10 мм, след което се измерва отпечатъкът. Твърдостта се оценява в бринели (НВ), като 1 НВ е равен на 10 мегапиксела. Колкото е по-високо числото на бринелите, толкова и твърдостта на паркета е по-голяма. Това от своя страна означава, че материалът е устойчив на изтриване и най-добре се противопоставя на натоварване, например от токчета на женски обувки или крачетата на мебелите.

Има 200 разновидности
Смята се, че дъбът е класическият вариант дървесина за паркет. Спада към групата на светлите породи. От него съществувата 200 разновидности, като има дори яркочервен. Дървесината на дъба e една от тези, които “дишат” много сдържано, като се разширяват и свиват минимално, подобно на екзотичните породи като тик и мербау. Материалът е красив както в класическия светъл и избелен, така и като черен. Изискан светъл паркет става и от клена. Той създава ефектен контрастен тон за тъмни мебели.

Кленовият паркет е почти бял със слаб жълт оттенък. Въздухът и дневната светлина могат да сгъстят тона му до кремав. Ясенът е по-твърд от дъба и бука. Той е оцветен в мек сметанов тов и е много здрав затова често го използват като подово покритие на спортни зали. Твърдостта му е 4,0-4,1 НВ. Бамбукът също спада към групата на светлата дървесина. Той расте в тропиците и субтропиците и е чудесен материал за паркет. Бамбукът е здрав, издържа на натоварване, но за шлифовката му се изисква виртуозно майсторство. По нашата търговска мрежа бамбукът се продава шлифован и лакиран.

Кестеновият се нуждае от влага
Кестеновият паркет се отнася към жълтите породи дървесина. Текстурата му наподобява дъбовата, но рисунъкът е по-мек и равномерен. Цветът на кестеновата дървесина е жълтеникаво-кафяв и живописен и често го наричат “вкусен”. Този вид паркет обаче изисква постоянна влажност на въздуха.

Към жълтите паркети спадат още тикът и маслината.
Първият се използва като подово покритие на всички съвременни яхти. Тикът практически не гние поради това, че влакната му са наситени с мастни вещества. Цветът на маслината има бледо кехлибарен цвят, често с червеникави нюанси. Изрисувана е тъмнооранжеви зигзази. Материалът е много плътен и добре се шлифова, като дава красива гладка повърхност. Крушата и вишната спадат към розовите видове дървесина. Към тази група се отнасят още и букът и елхата. Заради розовоперленият си цвят вишната е любим материал на мебелисти и декоратори. Тъмният бук лесно се реже и шлифова и се поддава на изравняване на тона в процеса на специална топлинна обработка. В резултат на нея той променя тона си в кафеникаво-розов или както е познат като опушен бук.
Елхата пък малко се деформира при сушенето, което прави паркета, изработен от този материал, стабилен към резки промени на влажността. Въпреки това елхата не спада към твърдите дървесини и лесно се поддава на въздействието на насекоми и гъбички.

 

Виж и:

- Цени за циклене на паркет -

- Продажба и цени на масивен паркет ( естествен паркет ) -

- Цени на лакове, масла, шкурки и консумативи -

 

 

 

 

Copyright 2007-2018 Паркет от Standartparket.com / Цени паркет / Цени лакове / Циклене паркет /