Начало
За контакти
За нас
e-mail

 

 

 

 

 

Статии на тема паркет

-------------------------------------------

Трислоен естествен паркет

Публикувано във вестник Реклама

За красотата на естествения паркет няма нужда да говорим. Няма човек, който да е влязъл в стая, чийто под е покрит с естествена дървесина, и да не е усетил очарованието, специфичната топлина и настроение, което носи тя. Не, наистина няма аналог – нито гранитогресът, нито мраморът или ламинатът могат да я постигнат. Без да обиждам почитателите на цитираните покрития, те си имат своите качества, но топлината определено не е сред тях. И колкото и много настилки да имитират дървото, неговият собствен дух е неповторим.


Умишлено няма да се спирам на възможностите на паркета да се превръща в произведение на изкуството. Всички сте виждали в музеите и дворците “картините” по пода, направени от дърво.


Дълголетието му също е неоспорим факт. Лично аз съм свидетел на паркет, който се ползва вече от трето поколение, при това без да е лакиран и да се полагат особени грижи за него. И само след циклене и лакиране той заблестява като нов. Коя друга подова настилка може да се похвали с такава издръжливост? Има една и тя е новият трислоен естествен паркет. Съвременните технологии превръщат паркета в
почти вечна подова настилка.


Трислойните паркети са изработени от специално подбрана дървесина, фабрично покрита с износоустойчив екологично чист лак. При производството на паркетите се обръща внимание и на точността на изрязване на отделните елементи. Следи се влажността на дървесината преди производството и така се постига изключителна геометрична точност на всяка паркетина. Чрез трислойната конструкция се избягват проблемните за естествения паркет измятане и деформиране. В последните години паркетите и ламинатът се монтират чрез сглобяване, без лепене. Това позволява тяхното поставяне в големи помещения, при това без разделителни фуги. Механичната сглобка е прецизно изработена и това намалява възможните грешки при монтажа. Трите слоя на паркета са:


1. Горен слой от естествена дървесина. Може да бъде покрита с лак, вакса или необработена.


2. Среден слой - напречно разположена, мека сърцевинна дървесина.


3. Трети слой от естествен фурнир, придаващ дълготрайна стабилност.

Животът на трислойните паркети, според специалистите, е поне три пъти по-дълъг
от живота на нормалните масивни паркети. Гаранциите, които дават производителите, варират от 15 до 25 години, приложени в домашна обстановка.


Специалистите съветват, че е най-добре фирмата, от която сте купили настилката, да извърши и монтажа. Като в този случай тя ще се ангажира и с гаранцията. Не е удачно да купите паркета и след това да търсите майстор да ви го монтира. В повечето случаи така няма да имате гаранция. Затова е разумно да изберете фирма, която не само продава, но и монтира подовите настилки. Макар и животът на трислойния паркет да е дълъг, все пак не е излишна допълнителна застраховка, нали?


Наталия Георгиева
19/02/2008

 

Ламиниран паркет - модерно и удобно

2004-08-24

Публикувано в списание- Аз-жената

Ламинираните паркети са все по-чест избор за настилка на пода не само в офиса, но и в дома – от входното антре, през коридора, хола, дори спалнята и детската стая. Това е едно практично и добре изглеждащо решение. Цената на тези паркети към момента варира от 15 лв./кв. м. до 60 лв./кв. м., в зависимост от качеството и дебелината. По-скъпите паркети включват в цената си и подложка и монтаж. Гаранцията при някои от фирмите стига до 15 години!

Ламинираният паркет има за основно предимство това, че се поставя бързо и лесно, красив е, значително по-лесно се чисти, не се нуждае от лакиране. Има различни цветове, което прави избора още по-труден. Поставя се лесно и бързо.

Основен недостатък на този вид подово покритие е фактът, че не може лесно да се смени при повреда, т. е. не е както при класическия паркет и не може да се смени само една част.

 

ВЕСТНИК 168 ЧАСА

Паркет е френска дума

Името на паркета идва от Франция, където го наричали “малък парк” или parque, parquet. През 14 век той става част от големите зали, застлани с килими и предназначени за аудиенции. Постепенно килимите били изместени от дървените подове, направени от малки плочки. Оформено по този начин, подовото покритие било наречено паркет. По онова време любим материал за паркета бил смърчът. Неговият рисунък, запазил популярност и в наши дни, пруският  крал Фридрих Велики смятал за “кралски”.

През 18 век с паркет се застилали подовете на къщите на аристократите. От различна по цвят дървесина се оформяли цели картини. Така нареченият художествен паркет се е запазил на много места по света. Такъв днес може да се види не само във Франция, но и в Русия- Останкинския дворец в Москва, зимния дворец в Санкт Петербург, летните резиденции на руските императори- Петерхоф, Царско село и т.н. Направата на сложнитеи изискани подове се възлагала на знаменити архитекти, като се използвали не само традиционна дървесина, но и екзотични дървета- палисандър, червено и розово дърво, абанос. Паркетът, сътворен по този начин, напомнял на разкошни килими. Освен това изкусните майстори се научили да използват свойството на дървесината да отразява светлината в зависимост от направлението на влакната. Така се получили паркети с удивително многообразие на тонални игри.

 

За и против ламинирания паркет

Ще бъда кратък. Предимствата на ламинирания паркет са: 1. Голям избор на цветове и шарки 2. Лесен монтаж 3. Достъпни цени 4. Не се получава голяма разлика в нивата с коридора. Недостатъци на ламинирания паркет: 1. Лоша изолация 2. Бързо износване 3. Необходимост от идеална замазка 4. Лоша влагоустоичивост 5. При нараняване не подлежи на възстановяване Ако решите да си положите ламиниран паркет проверете цената на первазите, по точно перваз, ъгъл, щипка, винт, дюбел и цена за монтаж. Тези неща на пръв поглед дребни увеличават доста цената. Като заключение ще кажа, че според мен ламинирания паркет е подходящ за помещения като кухня и коридори, тъй като това са малки помещения в които можете да си позволите да го сменяте през 3 до 5 години и все пак горният слой е по здрав от лаково покритие, но не по здрав от теракот.

ВЕСТНИК 168 ЧАСА


Дъбът е класическата дървесина за пода

За паркета се използва листвена, а не смолиста хвойнова дървесина. Причината е, че втората е износоустойчива и твърда. Все пак и измежду листвените видове дървесина се срещат както стабилни и твърди, така и капризни и меки.
Правило е, като се избира паркет, да се водите по цвета и рисунъка на дървото.

- Виж още за дъбов паркет -

 

Как да разберем кога?
Автор:А. Кръстев

Сигурно си гледате старият паркет и се чудите какво да го правя да го пренареждам ли? Да го циклим ли? Трябва ли да се фугира? Ами ако се е наводнил и подул? Ще се опитам да Ви обясня на кратко признаците за ремонт.

   Ако вашият паркет се е размърдал и разскърцал здраво и това ви дразни трябва да се пренареди и залепи за пода.

- Виж още за ремонт и циклене на паркет -

 

 

Copyright 2007-2018 Паркет от Standartparket.com / Цени паркет / Цени лакове / Циклене паркет /